Spoed

Voor spoedgevallen kunt u bellen met 0515-575888

Contact

Dierenarts Fischer & Co.
Hichtumerweg 5c
8701 PG  BOLSWARD

Telefoon: 0515-575888
Email: info@dierenartsfischer.nl
K.v.k.: 57695571

Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag van 08:45-18:00

Vanaf 1 januari 2019 werken wij bij Dierenarts Fischer & Co

alleen op afspraak; het open spreekuur vervalt. 

Dit heeft veel voordelen voor u:

- Geen lange wachttijd

- Meer aandacht voor u en uw dier

- Benodigde tijd beschikbaar voor onderzoeken

 

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak of voor advies kunt u telefonisch contact opnemen met de praktijk.
Afspraken kunnen tussen 8:45-18:00 worden ingepland. 

 

Klik op de vraag hieronder voor een antwoord over de hond.

Waarschijnlijk heeft uw puppy bij de fokker al een 'puppy-cocktail' (minimaal hondenziekte en Parvo) gehad op 6 weken leeftijd. De volgende vaccinatie (Parvo en ziekte van Weil) vindt plaats op de leeftijd van 9 weken. Daarna heeft uw puppy nog een vaccinatie nodig op 12 weken leeftijd: de 'grote cocktail' (hondenziekte, Parvo, ziekte van Weil, besmettelijke leverziekte, para-influenza en adenovirus type 2). De laatste enting voor uw pup wordt gegeven op 1 jarige leeftijd; de cocktail enting moet voor de optimale bescherming van uw hond dan nogmaals herhaald worden.

Een volwassen hond heeft ook elk jaar een vaccinatie nodig. Sommige onderdelen van de 'grote cocktail' bieden langdurige bescherming en zijn niet noodzakelijk om elk jaar te herhalen. Dus geven we uw hond afhankelijk van wat nodig is de 'grote cocktail' of de (en de 2 opvolgende jaren daarvan) Weil enting.

Naast de cocktail vaccinatie, besteden we veel zorg aan vaccinatie op maat. Indien uw hond een groter risico loopt op kennelhoest, dan is het verstandig uw hond hier extra tegen te beschermen. Dat is wanneer uw hond bijvoorbeeld in een pension moet logeren, een hondenshow gaat bezoeken of met de hondenuitlaatservice meegaat. Sommige van deze instellingen stellen een kennelhoestvaccinatie zelfs verplicht. Dit is dus een aparte enting die niet standaard gegeven wordt.

Indien u met uw hond naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw hond gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (Rabies). Uw hond moet wel ouder zijn dan 3 maanden. Deze vaccinatie moet minstens een maand van te voren gegeven worden. Voor sommige landen gelden uitzonderlijke regels en wordt er bijvoorbeeld bloedonderzoek geeist. Zie verder bij informatie over buitenland. De Rabies enting is ook een aparte enting, die niet standaard gegeven wordt en is 3 jaar geldig.

Een puppy moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Dat kan al vanaf 2 weken leeftijd. Bij puppy's spelen meestal alleen spoelwormen een rol; deze hebben een wormcyclus van ongeveer 2 weken. Een voorbeeldschema van ontworming van pups is op 2, 4, 5, 8, 12 en 16 weken leeftijd. Verder is het belangrijk om het 1e levensjaar goed te blijven ontwormen: elke 2 maanden.

Ook volwassen honden lopen een risico op een wormbesmetting. Denk maar eens aan het snuffelgedrag van uw hond bij andere honden en op de hondenuitlaatveldjes.... Wormen die een rol kunnen spelen zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen hond regelmatig te ontwormen; het beste is 4x per jaar.

Ja, pups die op volwassen leeftijd een gewicht van meer dan 20-25 kg zullen bereiken, hebben een andere voersamenstelling nodig dan pups van kleine rassen. Dat pups van grote rassen op volwassen voer moeten is allang achterhaald. Tegenwoordig is alles precies afgesteld op de grootte van de hond. Bij 'grote' rassen (zoals de Labrador Retriever Golden Retriever, Rottweiler, Berner Sennen) komen gewrichtsproblemen voor die deels erfelijk zijn, maar ook beinvloed worden door de kwaliteit van de voeding en de snelheid van de groei. Voorbeelden van deze problemen van HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie).

De voeding moet daarom voldoen aan een aantal eisen:
- een verlaagd energie gehalte, om overgewicht en een te snelle groei te voorkomen
- een verlaagd calciumgehalte
- voldoende voedingsstoffen en vitaminen voor de groei

Daarnaast is het belangrijk dat uw puppy niet te lang achtereen beweegt en zoveel mogelijk aan de lijn wandelt, geen trappen loopt en niet springt. Wel goed zijn rechtlijnige bewegingen (draven naast de fiets) en zwemmen (pas als uw pup volledig gevaccineerd is). Wilt u weten of uw pup ook in deze categorie thuis hoort en dus ook speciale voeding nodig heeft, belt u dan met onze kliniek en laat u adviseren door onze assistentes.

Meestal is het niet nodig een reu te castreren. Als uw reu erg dominant is, kan castratie wel verstandig zijn, maar is gedragstherapie zeker een belangrijke factor. Soms moet een reu op oudere leeftijd gecastreerd worden wegens prostaatproblemen. Een reu kan eventueel ook chemisch gecastreerd worden. Er wordt dan een implantaat tussen de schouderbladen geplaatst, die tijdelijk ( ongeveer een half jaar tot een jaar) werkt. Dit kan ook nuttig zijn om te kijken of een gewone castratie invloed zal hebben op de problemen die u met uw hond heeft.

Voor teven zijn de overwegingen anders. Om op latere leeftijd een aantal ziektes (bijvoorbeeld melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte) voor een groot deel te kunnen voorkomen, is het verstandig uw teef op jonge leeftijd te castreren. Ons advies is hierbij: voor de eerste loopsheid (en vanaf 6 maanden leeftijd) of zo'n 2 tot 3 maanden na de 1e loopsheid.

Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw hond met een uniek nummer geidentificeerd. De pijnlijkheid van het aanbrengen van een chip kunt u vergelijken met een vaccinatie. De chip wordt met een speciaal afleesapparaatje gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam- en adresgegevens.

Rashonden worden als puppy bij de fokker al gechipt door de Raad van Beheer. Per juli 2004 is het verplicht elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat te identificeren d.m.v. een chip.

Met ingang van van 1 april 2013 is er een wettelijke verplichting om honden die na 1 april 2013 geboren of ingevoerd in Nederland zijn te identificeren (chippen) en te registreren.

Daarnaast verplichten de meeste dierenverzekeringen een chip. Als uw huisdier vermist is, kan hij of zij via een zoeksysteem op het internet achterhaald worden. Is uw hond nog niet gechipt, en wilt u dat laten doen, belt u dan voor een afspraak.

Ja, dat mag, maar er zijn een hoop regels waar u rekening mee moet houden en er zitten ook risico's aan vast. Neem ruim van te voren contact op met de dierenarts en vertel naar welk land u van plan bent te gaan met uw hond. De regels en risico's verschillen namelijk per land!

Enkele regels op een rijtje:

  • vanaf 3 juli 2004 moet uw hond geidentificeerd kunnen worden d.m.v. een microchip zodra u de grens overgaat. Soms volstaat een leesbare tatoeage ook.
  • Alle landen stellen een hondsdolheid (= rabies) vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek, of binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie (onze vaccinatie beschermd 3 jaar) verplicht. Enkele landen eisen een legalisering door de RVV. En sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw hond inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft. In uitzonderingsgevallen stelt een land een quarantaine periode verplicht.
  • Vanaf 3 juli 2004 moet uw hond een nieuw Europees dierenpaspoort bezitten. Voor sommige landen moet de dierenarts hierin een gezondheidsverklaring tekenen. De gezondheidsverklaring van maximaal 5 dagen oud voor Frankrijk is dus vervallen!
  • In een aantal landen gelden er bepaalde regels over het aangelijnd en gemuilkorfd zijn van bepaalde hondenrassen. Sommige rassen zijn zelfs verboden in Duitsland en Frankrijk!

Enkele risico's op een rijtje:

  • Teken in Zuid-Europa, kunnen ziektes overbrengen, bijvoorbeeld Babesia, Ehrlichia en de ziekte van Lyme (Borrelia). Het is verstandig uw hond te beschermen tegen teken.
  • Muggen in Zuid-Europa of in de Verenigde Staten kunnen de larfjes van hartworm overbrengen. U kunt uw hond beschermen tegen hartworminfectie.
  • Zandvliegen in Zuid-Europa en in de tropen kunnen de ziekte Leishmania overbrengen. U kunt uw hond voor een deel beschermen tegen zandvliegen.
  • Denk eraan dat een op reis opgelopen ziekte langdurig aanwezig kan zijn, soms moeilijk te genezen is, maar ook maanden tot jaren na de vakantie pas tot uiting kan komen....

Links: ambassade.pagina.nl

Nee, maar dat raden wij wel aan. Zeker voor grote honden. Hoe groter de hond, hoe hoger de kosten, omdat de hond in verhouding veel meer bijvoorbeeld narcose of medicatie nodig heeft. Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen voor ziektenkostenverzekeringen voor huisdieren. Belt u met onze assistentes voor meer informatie.